Türkiye’de Eşitsizlikler ve Sosyal Haklar

Eğitmen: Nail Dertli

Bu atölyede Türkiye’de sosyal haklar alanında 2000 sonrası gözlenen dönüşümler, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, sosyal yardımlar, iş yasaları ve çocuk işçilik ekseninde ele alınacaktır. Türkiye 2000 sonrasında sosyal politika alanında önemli dönüşümler yaşadı. 2003 ve 2012 yıllarında yapılan değişikliklerle çalışma ilişkilerinin çerçevesini çizen bireysel ve toplu iş yasaları değiştirildi. Emek piyasasının kurumsal yapısı çalışma ilişkilerinin esnekleştirilmesi ve işgücü maliyetlerinin düşürülmesi ihtiyacına göre yapılandırıldı. 2006 yılında sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplandı, kısa ve uzun vadeli sigorta kolları  norm ve standart birliğini sağlama iddiası ile yeniden düzenlendi. Yurttaşları fizyolojik, mesleki ve sosyo-ekonomik risklere karşı koruyan sosyal güvenlik sisteminde parametrik değişiklikleri (yaş, prim gün sayısı vb.) aşan düzenlemeler yapıldı. Kısaca hem üretim noktasında hem de yeniden üretim alanında sosyal hakların hukuki çerçevesi yeniden belirlendi. 

Üretim noktasında sermaye tahakkümünü ve denetimini, yeniden üretim alanında piyasaya bağımlılığını ve nakit bağını güçlendiren bu düzenekler,  Türkiye’de sosyal haklara erişim noktasında zaten var olan adaletsizlikleri, eşitsizlikleri istihdam statüsü ve gelire dayalı yeni eşitsizliklerle perçinledi. 

5 hafta sürecek atölye boyunca devletin sosyal alana müdahalelerinin karakterinde meydana gelen değişimin yol açtığı eşitsizliklerin izi sürülecektir. Katılımcılardan atölye kapsamında sunulan metinleri okumaları, atölye sonundaki tartışma sorularını cevaplamaları ve 5 atölyenin tamamlanması ile gerçekleştirilecek webinara katılmaları beklenmektedir. 

Atölye katılımcılarından ayrıca bu atölye için haftada 2 saat ayırmaları beklenmektedir.

  • Nail Dertli
Nail Dertli
  • Nail Dertli

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 2004 mezunu. Aynı fakülteden “Üretim ve Yeniden Üretim Boyutlarıyla Emeğin Meta Formu ve Sosyal Güvenliğin Dönüşümü” başlıklı teziyle 2016 yılında doktora derecesini aldı. 1 Eylül 2016 tarihinde 672 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edildi. Akademik çalışmalarını gönüllüsü olduğu Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Vakfı’nda sürdürüyor.