EĞİTMENLER
Beliz Güçbilmez
Mülkiye’de İktisat lisansından sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde tiyatro yüksek lisansını ve doktorasını tamamladı. 2008-2017 yılları arasında aynı bölümde Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı Başkanı olarak görev yaptı. 2014 yılında tiyatro teorisi alanında profesör unvanı aldı. İlk tiyatro oyunu 2006 yılında yayınlandı. Oyunları Türkiye’de ve ABD’de bağımsız tiyatrolarda, İstanbul Devlet Tiyatrosunda ve Nilüfer Kent Tiyatrosunda sahnelendi. Tiyatro teorisi alanında yazdığı kitap ve makalelerde “sahnedışı”, “tekinsiz tiyatro” “doğrusal perspektifli dramatik yapı” ve “minyatüresk dramatik yapı” kavramlarını geliştirdi. Tiyatro Kavramları, Tiyatrallik ve Deneyim Olarak Tiyatro başlıkları altında yüksek lisans ve doktora dersleri yürüttü. Tiyatro alanında İngilizceden kuramsal kitaplar ve oyunlar çevirdi. Tiyatro Araştırmaları Dergisinin editoryal ekibinde yer aldı. Sahneleme çalışmaları yaptı. 2017 yılından beri kendi adıyla yürüttüğü okuryazarlık eğitimlerinde kurmacalara ilişkin olarak geliştirdiği “Manyetik Alan Metodu”nu anlatmaya, yazmaya ve inceltmeye devam etmektedir.
Verdiği Eğitim
Bülent Duru
1971 yılında Ankara’da doğdu. 1988’de A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümüne girip 1992 yılında mezun oldu. Çevre Bilincinin Gelişim Sürecinde Türkiye’de Gönüllü Çevre Kuruluşları başlıklı yüksek lisans tezini 1995, Kıyı Yönetiminde Bütünleşik Yaklaşımlar ve Ulusal Kıyı Politikası başlığını taşıyan doktora tezini 2001 yılında tamamladı. 1993 yılında araştırma görevlisi olarak işe başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yerel yönetimler, kentleşme politikası, kırsal gelişme, çevre yönetimi konularında dersler verdi. Barış Bildirisi’ni imzaladığı için 2017 yılında SBF’den atıldı. Kentleşme, yerel yönetimler ve çevre politikaları alanında çalışmaları bulunmaktadır.
Verdiği Eğitim
Cansu Akbaş Demirel
1986 yılında Bursa’da doğdu. Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisansını tamamladı. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. Aynı bölümde araştırma görevlisi iken 6 Ocak 2017 tarihli KHK ile ihraç edildi. Doktora Tezi “Türkiye’de Göç ve İltica Alanında Çalışan Sivil Toplum Aktörleri: Bir Ağ Yaklaşımı” başlığını taşıyor. 2017-2021 yılları arasında Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) bünyesinde kurulan TİHV Akademi’de çalışmalar yaptı. Halen Neuchâtel Üniversitesi’nde yürütülmekte olan nccr “on the move” Projesi kapsamında post-doc araştırmacısı olarak çalışmalarına devam ediyor. Türkiye’deki mülteciler, göç ve insanhakları, mültecilerin haklara erişimi ve sivil toplum ilişkisi konularında sivil toplum ve akademide çalışmalarını sürdürüyor.
Verdiği Eğitim
Ertuğrul Uzun
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu; Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi doçenti; Eskişehir Okulu mensubu. 1999 yılından 672 sayılı KHK ile ihraç edilene kadar Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Hukuk Felsefesi Anabilim Dalı’nda çalıştı. Yüksek lisansını Avrupa Konseyi bursiyeri olarak Malta Üniversitesinde “Akdeniz’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları” programı çerçevesinde tamamladı. Kaleme aldığı eserler arasında Hukuk Metodolojisinin Sorunları (5. baskı, Nora, 2021) ve Hukuk Göstergebilimi (2. baskı, Nora, 2021) bulunuyor. Son yıllarda hukuk düşüncesi alanında çeviri ve editörlük yapıyor. R. Dworkin’den Hukukun Hükümranlığı’nı (Nora, 2017), H. Kelsen’den Saf Hukuk Kuramı’nı (2. baskı, Nora, 2020), J. Raz’dan Hukukun Doğası’nı ve Hukuk Teorisi’ni (Fol, 2022), E. Feteris’ten Hukuki Argümantasyonun Temelleri’ni (2. baskı, Pinhan, 2023) çevirdi.
Verdiği Eğitim
Feray Salman
1981 yıkında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden mezun oldu. 1981-1984 yılları arasında farklı özel kurumlarda mesleğini icra etti. 1984-1986 yıllarında İngiltere’de bulundu. South Bank Polytehnic’de Town Economics bölümünün derslerine katıldı. 1986 yılında Türkiye’ye döndükten sonra bir süre daha özel bir büroda şehir plancısı olarak çalıştıktan sonra 1987-2000 yılları arasında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nda çalıştı. Bu süreç içinde 1996yılında Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’nin “Türkiye Demokrasi Kurultayı” çalışma grubunda gönüllü olarak yer aldı ve TMMOB içindeki çalışmalarını sürdürdü. 1996-2000 yılları arasında TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve IPS İletişim Vakfı’nın “alternatif bir iletişim ağı” oluşturmasına yönelik çalışmalarında yer alarak Bianet’in kuruluşu sürecine katkıda bulundu. 1998-2004 yılları arasında İHD yönetim kurullarında yer aldı. 2005 yılından bu yana insan hakları örgütlerinin oluşturduğu İnsan Hakları Ortak Platformu’nun (İHOP) genel koordinatörlüğünü yürütüyor.
Verdiği Eğitim
İdil Işıl Gül
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesi. Lisans ve lisansüstü programlarda Uluslararası Hukuk, İnsan Hakları Hukuku ve İnsancıl Hukuk alanlarında dersler veriyor. İnsan Hakları Hukuku alanındaki çalışmaları ayrımcılık yasağına yoğunlaşıyor. Özellikle engellilerin insan hakları alanında çalışmalar yürütüyor ve bu alanda sivil toplum örgütlerine destek veriyor. Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin uygulanmasına yönelik olarak hazırladığı uygulama rehberleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlandı. Doç. Dr. Ulaş Karan ile birlikte yazdığı Ayrımcılık Yasağı: Kavram, Hukuk, İzleme ve Belgeleme başlıklı açık kaynak bir kitabı bulunuyor.
Verdiği Eğitim
Kasım Akbaş
Lisans öğrenimini 2001 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. Çalışmaları hukuk sosyolojisi başta olmak üzere, hukuk felsefesi, devlet ve hukuk kuramı, insan hakları alanlarında yoğunlaştı. İnsan hakları öğretimi ve özellikle klinik hukuk öğretimi konusunda tecrübe kazandı. Hukukun Büyübozumu ve Avukatlık Mesleğinin Ekonomi Politiği başlıklarıyla yayınlanmış iki kitabı bulunuyor. Çalışma alanları kapsamında makaleler, kitap bölümleri yayınladı. Çok sayıda eserin Türkçeye kazandırılmasına katkı sundu. Hukuk Kuramı ve Praksis dergilerinde yayın kurulu üyeliği devam ediyor. 2011 Türk Sosyal Bilimciler Derneği Genç Sosyal Bilimciler Ödülleri kapsamında Kitap ve Makale Kategorisi’nde Mansiyon Ödülü; 2014 Raoul Wallenberg İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk Enstitüsü İnsan Hakları Araştırmaları Mükemmellik Ödülü ve 2019 Halit Çelenk Hukuk Ödülü sahibidir. Barış Bildirisi imzacısı olması sebebiyle, 686 sayılı KHK ile üniversiteden ihraç edildi. Halen serbest avukat ve Türkiye Barolar Birliği Başkan Danışmanı olarak çalışıyor.
Verdiği Eğitim
Kerem Altıparmak
2018 yılı sonuna kadar Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde insan hakları hukuku alanında öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Lisansını Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamış; yüksek lisansını aynı üniversitenin kamu hukuku bölümünde doktorasını ise Leeds Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Altıparmak, 2017 yılı sonunda kapatılana kadar AÜ SBF İnsan Hakları Merkezi Müdürü olarak görev yapmıştır. Altıparmak, üniversite dışında da insan hakları örgütleriyle çok sayıda projede rol almıştır. 2007 yılından beri İnsan Hakları Ortak Platformu çatısı altında yürütülen çalışmaları arasında Türkiye’de AİHM Kararlarının Uygulanmasının İzlenmesi ve Cezasızlıktan Sorumluluğa programları bulunmaktadır. Altıparmak bunun yanında İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz’le bir dizi ifade özgürlüğü projesi yürütmüştür. Türkiye’de Demokratikleşme ve İfade Özgürlüğü programı kapsamında hukukçuların konuya ilişkin bilgilerinin artırılması yanında gazeteci, insan hakları savunucuları, akademisyenler gibi ifade özgürlüğü hak mağdurlarına hukuksal destek de verilmiştir. Bu kapsamda Altıparmak ve Akdeniz, Türkiye’de YouTube ve Twitter’a uygulanan engellemeyi Anayasa Mahkemesi’ne, bir diğer YouTube engellemesini ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptıkları başvurular sayesinde kaldırtmayı başarmıştır. Altıparmak çalışmaları nedeniyle şu ödüllere layık görülmüştür: Türkiye Yayıncılar Birliği (2014), Halit Çelenk Hukuk Ödülü (2015), Columbia Üniversitesi Global İfade Özgürlüğü Ödülü (2016), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Özgürlüğü Ödülü (2016), Fransız-Alman İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü Ödülü (2017). Altıparmak’ın araştırma konuları arasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, ifade özgürlüğü, işkencenin önlenmesi, hak kuramı ve cezasızlık bulunmaktadır. Halen Ankara Barosuna kayıtlı olarak avukatlık yapmaktadır.
Verdiği Eğitim
Kıvılcım Turanlı
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. “Barış Hakkı ve Hayata Geçirilmesi” başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Uzun yıllar Anadolu Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Genel Kamu Hukuku, Hukuk ve Edebiyet ve Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk derslerini yürüttü. Hukuk klinikleri anında uzman ve eğitici eğitimleri verdi/vermeye devam ediyor.
Verdiği Eğitim
Murat Sevinç
İstanbul’da doğdu. 1988’de Mülkiye’ye girdi. 1995 yılında aynı kurumda Siyaset Bilimi yüksek lisansına başladı ve 1995 Aralık ayında Anayasa Kürsüsü asistanı oldu. Anayasa hukuku ve tarihi konusunda makaleler ve bir iki kitap yayınladı. Radikal İki ve Diken’de çok sayıda yazı kaleme aldı. 7 Şubat 2017 gecesi yüzlerce meslektaşıyla birlikte OHAL KHK’si ile Anayasa ve hukukun bilinen ilkelerine aykırı bir biçimde kamu görevinden atıldı.
Verdiği Eğitim
Nail Dertli
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü 2004 mezunu. Aynı fakülteden “Üretim ve Yeniden Üretim Boyutlarıyla Emeğin Meta Formu ve Sosyal Güvenliğin Dönüşümü” başlıklı teziyle 2016 yılında doktora derecesini aldı. 1 Eylül 2016 tarihinde 672 sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edildi. Akademik çalışmalarını gönüllüsü olduğu Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Vakfı’nda sürdürüyor.
Verdiği Eğitim
Oğuzhan Taş
1979 Ankara doğumlu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi. İletişim kuramları, medya etiği, toplumsal teori ve yöntem konularında dersler veriyor. Gazetecilik Etiğinin Mesleki Sınırları: Profesyonellik, Piyasa ve Sorumluluk (2012, İletişim) ve İletişim, Medya ve Kültür: Anahtar Kavramlar (2017, Ütopya) başlıklı iki kitabı var. John Downing’in Radikal Medya: İsyancıların İletişimi ve Toplumsal Hareketler (2017, İmge) ve Paddy Scannell’ın Medya ve İletişim (2020, Ütopya) kitaplarını meslektaşlarıyla birlikte Türkçe’ye kazandırdı. Interactions: Studies in Communication and Culture dergisi yayın kurulu üyesi.
Verdiği Eğitim
Sinan Birdal
Freie Universitaet Berlin’de araştırmacı olarak çalışıyor. Doktorasını uluslararası ilişkiler alanında University of Southern California’dan alan Birdal’ın çalışma alanları uluslararası ilişkiler teorisi ve siyaset sosyolojisidir. 2012 yılından beri Türkiye Cumhuriyeti’nde lubunya tarihyazımı, lubunyalara dair muhafazakar söylemler, Gezi protestolarlarında lubunyaların rolü ve Türkiye, Mısır, Tunus ve Lübnan’da lubunyalar üzerindeki baskılar ve stratejik seçenekler üzerine makaleler yayımladı. Birdal’ın güncel araştırma konuları cinselliğin jeostratejikleştirilmesi, dünya siyasetinde cinsel haklar ve aile siyasetidir. Birdal, İngilizce ve Türkçe’de basılan Kutsal Roma İmparatorluğu ve Osmanlı adlı kitabın yazarıdır. Birgün, Gazete Duvar ve Bir Yol gibi günlük gazetelerde yazan Birdal 2014’ten beri Evrensel gazetesinde haftalık köşe yazıyor.
Verdiği Eğitim
Süreyya Karacabey
Adana’da doğdu. 1992’de Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans ve doktorasını aynı bölümde yaptı. Dramatik Yazarlık, Epik Tiyatro, Geleneksel Türk Tiyatrosu, Ortaçağ Tiyatrosu, Radyo Oyunu Yazarlığı derslerini yürüttü. 2010 yılında doçent ünvanını aldı.2017 yılına kadar çalıştığı bölümden 6 Ocak 2017 KHK’sıyla atıldı. Modern Sonrası Tiyatro ve Heiner Müller, Brecht’ten Sonra ve Gündelik Hayata Direnmek başlıklı kitapları, çeşitli kitaplarda bölüm yazarlıkları, editörlükleri ve çeşitli dergilerde yayınlanmış yazıları vardır.
Verdiği Eğitim
Tülin Sağlam
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu olan Prof. Dr. Sağlam, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını da aynı bölümde tamamlamış, bu süreçte Manchester Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde iki sene (1992-94) doktora konusunda araştırmalarda bulunmuştur. Doktora tezini dramanın ritüel nitelikli oyunlarda kullanılma olanakları konusunda yapan Sağlam’ın 1988 yılından beri çalıştığı tiyatro bölümündeki görevine 2017 yılında 687 sayılı kararnameyle son verilmiş, 2023 yılı haziran ayında görevine iade edilmiştir.
Tiyatro tarihi ve teorisi, eleştiri, çocuk tiyatrosu, eğitimde drama ve tiyatro antropolojisi konularında araştırmalar yapan ve dersler veren Sağlam, Aynı zamanda Assitej (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği) Türkiye Merkezi üyesi ve uluslararası Assitej Onur üyesidir.
Çalışma alanlarına ilişkin yazdığı makalelerin ve çevirdiği kitapların yanı sıra Kendi Oyununu Kendin Yap ve Liseler İçin Drama adlı kitapları bulunmaktadır.
Verdiği Eğitim
Yıldız Tar
Sıfatsız gazeteci, Boğaziçi terk, Cranberries hayranı, fantastik roman müptelası. 2013 yılında gazeteciliğe başladı. Etkin Haber Ajansı’nda editör, Özgür Radyo’da program yapımcısı ve sunucusu olarak çalıştıktan sonra 2014’ten beri LGBTİ+ internet gazetesi KaosGL.org’ta sırasıyla muhabir, editör ve yayın yönetmeni olarak çalıştı. Halen bu görevi sürdürüyor.
Sol, sosyalist siyasi partilerle LGBTİ+ hakları üzerine röportajları “Yoldaş Ben İbneyim” başlığıyla, trans kadınlarla röportajları “Dönmelere Doyamadık” ve Türkiye’deki LGBTİ+ hareketinin tarihine ilişkin sözlü tarih çalışması “Patikalar: Resmî Tarihe Çentik” ismiyle kitaplaştı.
Yazı ve söyleşileriyle T24 ve Gazete Duvar’a katkı sundu. Artı TV’de Odak Ankara programını hazırlayıp sunmaya devam ediyor.
Verdiği Eğitim