Çevre Hakkı ve Politikası

Eğitmen: Bülent Duru

Bu atölyede yaygın olarak çevre sorunları olarak bilinen ve daha çok teknik, ekolojik niteliklerine vurgu yapılan sorun alanının toplumsal, siyasal ve hukuksal boyutlarının ortaya konması amaçlamaktadır. İnsan-doğa ilişkisinin ekolojik, ekonomik ve toplumsal boyutlarının incelenmesine dayanan bu dersin üç ana konuya odaklanması tasarlanmaktadır: İnsan-doğa ilişkisi, çevrenin yönetim biçimi ve çevrenin siyasal ve toplumsal boyutları.

Bu doğrultuda öncelikle insanın doğayı ele alış biçimi ile çevre sorunlarının ardındaki etmenler üzerinde durulup ekoloji alanındaki temel kavramlar tartışılacaktır. Ardından çevre alanında temel yer edinen ulusal ve uluslararası hukuk metinleri üzerinden çevrenin hukuk aracılığıyla savunulması konusu işlenecektir. İzleyen haftalarda da çevre hakkının dayanakları ve Türkiye’de uygulanış biçimi örneklerle ortaya konulacaktır. Çevreyle ilgili diğer hak grubuna da bu bölümde yer verilecek, hayvan hakları, su hakkı ve kent hakkının temel ilkeleri işlenecektir. Türkiye’de çevrenin yönetim biçimi ve bu yönde izlenen politikalar ayrı bir haftanın ders konusu olacaktır. Bu doğrultuda merkezi ve yerel düzeyde sorumlu kurumların durumu sorun alanlarıyla birlikte ele alınacaktır. Dersin son bölümü ise çevre ve siyaset, toplum ilişkisine ayrılacaktır. Çevresel değerlerin siyasetin içinde nasıl yer aldığının tartışılacağı bu haftalarda esas olarak çevre hareketi ve yeşil partiler incelenip yeşil siyasal hareketin ardındaki düşünce akımlarına bakılacaktır.

  • Bülent Duru
Bülent Duru
  • Bülent Duru

    1971 yılında Ankara’da doğdu. 1988’de A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümüne girip 1992 yılında mezun oldu. Çevre Bilincinin Gelişim Sürecinde Türkiye’de Gönüllü Çevre Kuruluşları başlıklı yüksek lisans tezini 1995, Kıyı Yönetiminde Bütünleşik Yaklaşımlar ve Ulusal Kıyı Politikası başlığını taşıyan doktora tezini 2001 yılında tamamladı. 1993 yılında araştırma görevlisi olarak işe başladığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yerel yönetimler, kentleşme politikası, kırsal gelişme, çevre yönetimi konularında dersler verdi. Barış Bildirisi’ni imzaladığı için 2017 yılında SBF’den atıldı. Kentleşme, yerel yönetimler ve çevre politikaları alanında çalışmaları bulunmaktadır.